Kleuren, knutselen, spelletjes alles voor kinderen en ouders
Dutch English French German Italian Portuguese Spanish Swedish Turkish

SpeelZolder

advertentie

Socialmedia

Hyves Facebook Twitter SpeelZolder op - Hyves - Facebook en Twitter

Wie is er op de site?

We have 37 guests and no members online

User Rating:  / 1
PoorBest 

Olivier: Wat doe je met Valentijnsdag?

“Goedemorgen kinderen. Vandaag gaan we knutselen voor Valentijnsdag. Wie kan mij vertellen wat je dan precies kan maken”, vraagt de juffrouw. De hartjeskinderen roepen van alles door elkaar heen. “Hoho, één voor één, mag zeggen wat je kan maken voor Valentijnsdag”, zegt de juffrouw. Om de beurt zeggen de kinderen wat je kan maken. Het verschilt van een hartje tot een bloemetje. De juffrouw merkt dat elke leerling zijn eigen idee heeft over de Valentijnsdag en daarom mag iedereen gaan maken wat hij of zij graag wilt.

Olivier weet precies wat hij wil maken. Hij maakt een bakje van een melkpak en daarin doet hij zand om allemaal verschillende bloemetjes erin te doen. Niet zomaar bloemen, nee heel grappige bloemen die je eigenlijk niet in een winkel kan kopen. De eerste is een bloem met allemaal hartjes als blaadjes, dan weer een bloem met pijltjes. Ja, je kunt het zo gek niet bedenken. Olivier maakt er wel iets leuks van.

Olivier is al snel klaar met zijn bloemen bakje en mag daarna van de juffrouw nog een kaart maken. “Voor wie moet ik die dan gaan maken”, vraagt hij aan de juf. “dat mag je zelf weten. Je kunt een kaart maken voor je moeder/vader of oma/opa of iemand anders die je leuk vindt”, zegt de juffrouw. Olivier besluit toch maar te gaan kleuren en de kaart te maken. Hij ziet dan wel weer voor wie de kaart is. Want Dagmar is het vriendinnetje niet meer van Olivier, aan haar hoeft hij geen kaartje te geven.

Als de schooldag erop zit wil Olivier toch nog is aan mama vragen aan wie je allemaal een kaartje kan sturen met Valentijnsdag.

“Mama aan wie stuur jij een kaartje”, vraagt hij. ‘Een kaartje? Aan wie ga ik dan een kaartje sturen?”, vraagt ze. Een beetje boos antwoord Olivier:”Voor Valentijnsdag, weet je dat dan niet?”. “O, dat was ik alweer vergeten. Is het dan alweer bijna Valentijnsdag?”, vraagt ze aan Olivier. Olivier verteld aan mama wat ze op school allemaal al hebben gemaakt voor die dag. “Ik heb alleen niemand aan wie ik een kaartje kan sturen. Ik heb geen vriendinnetje”, zegt Olivier. “Je hoeft toch niet een vriendinnetje te hebben”, zegt mama”. Je kunt ook naar opa en oma een kaartje sturen of naar Richie, dat is toch je vriend”. “Je gaat toch niet naar een jongen een kaartje sturen. Dat doe je alleen naar meisjes”, antwoordt Olivier. Mama kijkt Olivier aan en zegt: ”Nee, je kunt naar iedereen een kaartje sturen die je leuk vindt. Het hoeft niet een vriendin of meisje te zijn. Je kunt zelfs een kaartje aan Tess geven”. “O dus iedereen die ik lief vind kan ik een kaartje sturen of iets geven?”, vraagt Olivier. Mama knikt en Olivier snapt nu wat je met Valentijnsdag kunt doen.

Als Olivier op zijn kamer zit gaat hij eens denken wie hij allemaal lief vindt. Maar dat zijn wel heel veel mensen om een kaartje voor te maken en op te sturen. Hij denkt: Ik kan ook de allerliefste een kaartje sturen. Iemand die ik heel lief vind. Enzo komt hij erop op toch een kaartje te sturen naar papa en mama, opa en oma en heel misschien een kaartje voor de juf. De juf is altijd op school en komt elke dag is nooit ziek en Olivier vind haar heel lief.

Snel gaat hij naar beneden om te vragen aan mama of hij lijm, een schaar en plakband mee mag nemen maar boven. Mama wil graag weten wat hij er mee gaat doen maar hij zegt dat het een verrassing is. Druk in de weer is Olivier met plakken, knippen en prikken. Hij wil voor iedereen een eigen kaart maken en ze mogen niet op elkaar lijken. Als mama roept dat hij moet komen eten ruimt hij alles snel op in een doos en schuift het onder zijn bed. Want niemand mag weten wat hij aan het maken is.

De volgende dag op school praat Olivier met Richie. “Aan wie ga jij een kaartje sturen Richie. Je hebt geen vriendinnetje”, vraagt Olivier. “Nee, ik ga geen kaartjes geven aan meisjes”, zegt Richie stoer. “En voor wie heb je die hele grote kaart dan gemaakt?“, wil Olivier weten. “Dat gaat je niks aan“, antwoordt Richie. Olivier wil heel graag weten voor wie die kaart is, dus gaat hij namen opnoemen voor wie Richie die kaart kan hebben gemaakt. Helaas vindt Richie dit niet leuk en wordt boos op Olivier. “Ik ga jou toch ook niet vragen voor wie je iets heb gemaakt”, vraagt Richie. “O maar ik wil wel zeggen dat ik voor opa en oma, papa en mama een kaartje heb gemaakt”, antwoordt hij. “Waarom ga je hun een kaartje geven?”, vraagt Richie. “Ik vind hun lief”, antwoordt Olivier. Richie kijkt Olivier aan maar die kijkt niet terug en loopt naar binnen. Hij hangt zijn jas op en gaat op zijn plaatsje zitten in de klas.

De juf komt binnen en vandaag wordt er niet geknutseld maar sommetjes maken en verhalen lezen. Zo kan Olivier even niet denken aan het maken van de kaarten, want er moeten er nog een paar gemaakt worden, en hij heeft nog 2 dagen.

Als de schooldag voorbij is gaat Olivier bij thuiskomst meteen naar boven om te gaan knutselen. Er worden nog twee kaarten gemaakt en dan is hij klaar of toch niet. Hij zit te denken: zal ik Richie ook een kaartje geven, omdat hij mijn vriend is. Ja, dat doe ik. Dus meteen maakt hij een kaart met een voetbal erop, fietsen en bomen. Hij wil een stoere kaart met dingen erop die ze altijd samen doen. Op de kaart zet hij; ‘Van je vriend Olivier’.

Als hij klaar is loopt Olivier naar beneden en vraagt aan mama wanneer hij nu de kaarten weg moet doen. “Heb je een kaartje die je op moet sturen”, vraagt mama. “Ja”, zegt Olivier. “Dan mag je die morgen op de bus doen, dan hebben ze hem op Valentijnsdag”, antwoordt ze. “Heb je een postzegel die ik erop kan doen?”, vraagt hij. Van mama krijgt hij een postzegel en plakt hem erop, dan legt hij de kaart in de keuken, zodat hij die morgen in de brievenbus kan doen.

Op Valentijnsdag is Olivier vroeg wakker. Hij kruipt zachtjes uit bed en loopt naar beneden. Daar zet hij in de keuken de bordjes klaar voor het eten en op ieder bord legt hij een kaartje neer. Mama komt de keuken binnen lopen en ziet dat Olivier de tafel aan het dekken is. “Wat ben je vroeg op vandaag en je bent al de tafel aan het dekken zie ik”, zegt Mama. “Ja, ik heb zo’n honger”, antwoordt hij. Maar mama ziet dat hij op elk bord een kaartje heeft gelegd en nu snapt ze het. Olivier wilde vroeg opstaan omdat hij een kaartje neer wilde leggen.

“Kom we gaan de andere roepen. We moeten eten en dan naar school”, zegt mama met een knipoog. Als iedereen aan tafel zit zien ze een kaartje liggen, en zelf op Olivier zijn bordje ligt een kaart. Dat wist hij niet. Het kaartje is van papa en mama met dikke kusjes erop. Mama en papa vinden het heel lief dat ze een kaartje van hem hebben gekregen en geven hem er een dikke kus voor. Martijn en Tess snappen eigenlijk helemaal niks van kaartjes geven met kusjes erbij maar geven ook Olivier een kus.

Als Olivier op school komt loopt hij meteen naar binnen naar de klas. Daar is nog helemaal niemand en zo kan hij stiekem een kaartje neerleggen bij de juffrouw op haar bureau en in het kastje van Richie. Olivier komt bij zijn eigen kastje en ziet er dan ook een kaartje in liggen. Hij maakt de enveloppe open ziet dat hij een kaartje van Richie heeft. Hij begint heel hard te lachen want ook Richie heeft er een voetbal, een boom en fietsen op geplakt. Maar hij vindt het wel heel erg lief dat hij een kaartje heeft gekregen. Als hij Richie aan ziet komen lopen loopt hij snel de klas in en gaat op zijn plaats zitten. Hij doet net alsof hij een boekje zit te lezen als Richie binnen komt. “Dank je wel voor je kaartje”, zegt Richie. Hard begint Olivier te lachen en bedankt ook Richie voor de kaart. “Wel lachen hé, hebben we allebei een voetbal, fietsen en bomen erop geplakt”, roept Richie. “Maar dan weten we wel wat wij altijd aan het doen zijn”, zegt Olivier lachend.

De jufrouw komt binnen en wenst iedereen en goede Valentijnsdag. “Omdat het Valentijnsdag is gaan we vandaag allemaal leuke dingen doen. Om de beurt mogen jullie zeggen wat we gaan doen en dat doen we dan vandaag”, zegt ze. De kinderen schrijven allemaal op wat ze graag willen doen en als iets dan af gelopen is pakt de juf een nieuw briefje. Aan het einde van de dag zegt ze tegen alle kinderen dat het een leuke dag was en bedankt alle kinderen voor een kaartje die ze heeft gekregen. Olivier dacht dat hij de enige was maar iedereen in de klas heeft een kaartje aan de juf gegeven.

Thuis gekomen bellen oma’s en opa’s nog op om hem te bedanken voor het kaartje want dat is heel erg lief. In bed krijgt hij nog een paar dikke kussen van mama, omdat hij zo lief is geweest.

Wat de volgende Valentijnsdag gaat brengen weet Olivier niet, wat hij wel weet is dat je iedereen die je aardig vindt, een jongen of een meisje, een kaartje kan geven.

© Radna 2003 voor speelzolder.com

 


Zoeken

advertentie